Ridsport en livsstil

Varje hästras som lever idag, är långväga släkting till små vildhästar som numera är utdöda.

Häst och människa har levt tillsammans tusentals år. Från början tämjdes de för att kunna ridas i jakt och krig. Senare började de användas för transporter. Nu har andra sätt att transportera folk och gods för länge sedan gjort entré, vilket inte förhindrar att människan fortsätter dra nytta av hästen och ägna sig åt ridsport.

Den som planerar att bli elev på en ridskola vill så klart hitta en riktigt bra sådan. Inför valet kan man förhöra sig med vänner, söka på nätet och ringa runt. Sedan är det bara att göra ett besök på ridhuset. Om det ser ut som om hästarna trivs och de har ordning och reda på sakerna och de människor som arbetar på ridskolan är trevliga samt att alla använder hjälm så är det bara att anmäla sig till ridlektionerna.

Den som börjar med ridsport som barn får ofta en ponny som första häst.

Intresset för ridsport är stort i vårt land. Den engagerar cirka trehundratusen personer om året och kommer nummer tvåa som den populäraste folksporten efter fotboll. från att det varit en hobby främst för unga tjejer har många vuxna börjat ägna sig åt ridsport  och då handlar det om både män och kvinnor.

Ett annat område, förutom ridsporten, där hästen tar revansch är inom skogsbruk och landsbruk.

Den som börjar med ridsport bör känna till en del om hästens beteende. Hästar är ett skyggt djur vana vid att leva i flock och hålla sig undan rovdjur. Därför vill en häst precis som människan, inte leva ensam. Då en häst lever i flock finns det en särskild rangordning med en flockledare. Det är den rollen ryttaren vill inta.

Anledningen till att dessa djur passar till ridsport är bland annat deras goda minne vilket gör att när hästen väl lärt sig något sitter det. Tyvärr gäller minnet också för mindre bra vanor.

Det finns många olika grenar inom ridsport. Klassisk stil är grunden till de andra grenarna inom ridsport och innebär att man, bland det första, lär sig att sitta i sadeln och fatta tyglarna på korrekt sätt. När man lär sig klassisk stil ingår moment från grunden, till trav och galopp. På detta sätt börjar de flesta som sedan fortsätter inom ridsport.

Ridsport är numera ett sätt att hålla sig i form, som att gå till gymet fast troligen roligare för hästtjejer, hästpojkar, hästkvinnor och hästmän.