Ridsport med nordiska raser

Det finns många olika hästraser som lämpar sig till ridsport. En som är lätt att känna igen är fjording. De härstammar från vikingarnas hästar. Trots att vikingarna tog dem med på sina handelsfärder och plundringståg har fjordingen utvecklats till en stabil och trygg häst.

Fjordingen har ett mörkt band från manke till svans och är för övrigt sand färgad.

Gotlandsruss är en svensk ras som också lämpar sig till ridsport. Russen levde från början vilt på Gotland. Inom ridsport använder man russet till lätt hoppning och dressyr.

Islandshästen har en alldeles speciell gångart med namnet tölt. även passgång är en av de gångarter islandshästen behärskar.

Islandshästen är stark och vädertålig samt mycket uthållig i ridsport. Något mer som gör islandshästen unik är dess absoluta rasrenhet. Det är tack vare att islänningar ser hästen som en nationalklenod. För att skydda den har aldrig en enda häst av främmande ras varit på besök i Island. Dock exporteras islandshästar i mängder till utlandet.

En ras som är mycket uppblandad genom avel är nordsvensk  brukshäst. Den är ett resultat av lång tid av korsning. Det är en arbetshäst men används i liten mån inom ridsport då det arrangeras speciella lopp för just nordsvenskar.