Ridsport och stil

Det finns de ryttare som från början lärt sig western ridning, då de börjat ägna sig åt ridsport. I Sverige är det dock vanligast att man går från klassisk ridning till western ridning. Western stilen anses av många som den vackraste ridsporten, då den utstrålar full kontroll och samtidigt är tillbakalutad. Den som valt western till sin ridsport kan klä sig i vanliga kläder men de bör sitta bra och inte vara i vägen under ritten. Ser man amerikanska ryttare utföra denna stil bär de ofta hatt. I Sverige rekommenderas att antingen bära hatt med inbyggd hjälm, hjälm under hatten eller enbart hjälm.

Sitsen inom western ridning är ungefär densamma som i klassisk. En skillnad är att stiglädren för western är längre och det är därför lättare att sitta upp. En sak inom denna ridsport som skiljer sig mycket från klassisk är att man håller tyglarna i en hand. Den andra handen har man inte till att klamra sig fast i hästen med, utan den håller man reda på resten av tyglarna med.

Dressyr är en del inom ridsport som handlar mer om samspel mellan häst och ryttare än kontroll. Rörelserna som hästen utför i dressyr är numera främst rörelser som kommer ur hästens naturliga rörelsemönster.